was successfully added to your cart.

Cart

Ξεκινώντας απ’ το “γιατί”

Δίνοντας απαντήσεις στο γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν, φτιάχνεις τα νοήματα στη ζωή σου. Γιατί ξυπνάς το πρωί; Γιατί να πλένεις τα δόντια; Γιατί το νόστιμο αβοκάντο είναι σκούρο πράσινο; Αλλά και γιατί όχι. Γιατί τα μάτια να μην είναι στα γόνατα; Γιατί δεν γίνεται να ακουμπήσεις με τη γλώσσα τον αγκώνα; Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν;

Διάλεξε ματιά. Ο τρόπος που διαλέγεις να απαντάς σε κάθε σου ερώτηση φτιάχνει τη στάση σου απέναντι σε ό,τι συμβαίνει. Στο είπε κάποιος άλλος και το επιβεβαίωσες; Το αποδεικνύει μια λογικομαθηματική διαδοχή σκέψεων; Απλά το πιστεύεις; Εσύ θα αποφασίσεις. Εμείς αφήνουμε απ’ έξω όσα δε μας ταιριάζουν και στην κοινή μας γλώσσα παίρνουμε ρίσκα και πειραματιζόμαστε. Η εμπιστοσύνη, λέει ένας αυτοσχεδιαστής, δεν είναι προϋπόθεση, είναι αποτέλεσμα. Είναι αποτέλεσμα δουλειάς, ο ένας με τον άλλο και όλοι μαζί. Για έναν κοινό στόχο. Να απολαμβάνουμε τις περιπέτειές μας. Με μια ματιά που να χωράει όσο περισσότερα μπορεί. Όχι μόνο τον συμπαίκτη, αλλά και το κοινό, και τον κάθε χαρακτήρα που εμφανίζεται μέσα από μας στη σκηνή. Τον διπλανό. Κι όχι μόνο τον κοντικό αλλά και τον μακρινό. Όχι μόνο αυτόν που τον καταλαβαίνουμε γιατί κάποτε έτσι νιώσαμε κι εμείς αλλά και τον ξένο, τον αλαργινό, που αύριο θα είμαστε εμείς στη θέση του.

Ο καλός αυτοσχεδιαστής είναι αυτός που έχει εμπειρίες. Αυτός που έχει ανοιχτή ματιά για να καλοδέχεται ό,τι εμφανιστεί μπροστά του επί σκηνής. Γιατί η ζωή δεν έχει προδιαγεγραμμένο σενάριο.

To IMPROV ως εργαλείο, ως τρόπος σκέψης, μορφή επικοινωνίας & στάση ζωής.

Για την YA IMPRO τους προβληματισμούς αυτούς τους έλυσαν τα παιδιά. Με το λαμπερό χαμόγελο, την αυθεντική ενέργεια, τη ζωντάνια της ανακάλυψης και το ερευνητικό πνεύμα της περιέργειας, το παιδί που κρύβεται βαθιά μέσα μας απέκτησε φωνή και παραδέχτηκε ότι το καθώς πρέπει δεν είναι αρκετό. Ταιριάζει εκεί που πρέπει αλλά λείπει απ’ όλα τα υπόλοιπα.

Ναι, λείπει το κακό αστείο, που δεν ειπώθηκε για να μην το κοροιδέψουν. Λείπει η ευλυγισία του να φτάσεις το στυλό σου που έπεσε, για να μη μοιάζει με χορό. Λείπουν οι γελαστοί άνθρωποι και οι χαρούμενες φάτσες. Γιατί συνηθίσαμε στα καθώς πρέπει.

Περνώντας απ’ το “πώς”

Τα εργαλεία του IMPROV COMEDY αποτελούν μέσο και σκοπό ταυτόχρονα. Διασκέδαση, γέλιο, ρίσκο και διαχείριση αποτυχίας, υποστήριξη και αποδοχή, αποτελεσματική επικοινωνία, σύνδεση, δημιουργικότητα, φαντασία, έκφραση κ.ά. γίνονται στα χέρια μας μια ολοκληρωμένη διαδικασία με αρχή, μέση, τέλος. Και στο τέλος θα είμαστε από κοινού έτοιμοι να βγούμε στη σκηνή και να απολαύσουμε οτιδήποτε συμβεί. Να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να χορέψουμε ή να πιαστούμε χέρι χέρι.

“Σημασία δεν έχει ούτε το ταξίδι ούτε ο προορισμός, αλλά οτιδήποτε θες εσύ να έχει σημασία”

Εκεί που δεν υπάρχει σενάριο, προδιαγεγραμμένοι ρόλοι, έτοιμοι διάλογοι και κανένα δίχτυ ασφαλείας μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Διάλεξε αν θα το ζήσεις ή απλά θα το κοιτάς. Διάλεξε πώς θα το ζήσεις και πώς θα το κοιτάς. 

Με αφετηρία το γέλιο, οδηγό τον αυθορμητισμό και αποδέκτη την κάθε στιγμή δημιουργούμε περιπέτειες. Περιπέτειες που κρατάνε για λίγο ή για μια ζωή. Και τι πιο όμορφο απ’ το να τις μοιράζεσαι και να βγαίνεις “μεγαλύτερος” κάθε φορά ώστε να ζήσεις την επόμενη.

Καταλήγοντας στο “επειδή”

Αυτοσχεδιάζουμε επειδή έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Αυτοσχεδιάζουμε επειδή είναι τέχνη. Επειδή νιώθουμε δημιουργικοί. Επειδή αισθανόμαστε ζωντανοί. Επειδή εκεί βρίσκουμε τον εαυτό μας.

Leave a Reply