was successfully added to your cart.

Cart

H ARSIS μας εμπιστεύτηκε την εκπαίδευση των μεντόρων της. Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της πλαισίωσης των μεντόρων και αφού ολοκλήρωσαν τη βασική εκπαίδευση του προγράμματός τους, οι μέντορες (μα τι είναι αυτοί οι μέντορες τέλος πάντων;;) ήρθαν στη Ya Impro…για Impro! (παραπάει λίγο αυτό το λογοπαίγνιο, ε!)

Μέσα σε ένα δίωρο σεμινάριο καταφέραμε να ξεκλειδώσουμε τις πτυχές των ενηλίκων που τους βοηθούν να συμπεριφέρονται, να επικοινωνούν και να παίζουν σαν παιδιά. Γιεεεε!!!

Oι μέντορες και το μέντορινγκ

Το πρόγραμμα Re-Generations στηρίζεται στην ιδέα της καθοδήγησης (Mentorship). Βασίζεται στην ενδυνάμωση και τη συνεργασία νέων υπηκόων τρίτων χωρών και πολιτών που θα δεχτούν να τους υποστηρίξουν δημιουργώντας μία σχέση ένας προς έναν, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της υποστήριξης των νεαρών μεταναστών και προσφύγων ως προς την κοινωνική τους συμπερίληψη, μέσω της ισότιμης συμμετοχής στη σχέση καθοδήγησης με έναν πολίτη. Ποιον πολίτη; Τον μέντορα του. 

Πως συμβάλλουν οι μέντορες στην υποστήριξη των νέων?

– Μέσα από το μοίρασμα της δικής τους εμπειρίας ζωής.
– Μέσα από την εκπαίδευση σε δεξιότητες που οι ίδιοι κατέχουν.
– Μέσα από τη διαπολιτισμική ανταλλαγή – ανταλλαγή για την κουλτούρα του κάθε τόπου, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τη γλώσσα.
– Μέσα από τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου με ενεργούς πολίτες.
–  Κυρίως όμως, μέσω την αποδοχής που οι ίδιοι πρεσβεύουν.

Improv & Mentoring

Πέρα από τις κοινές αξίες και τον ίδιο προσανατολισμό, οι μέντορες με τη Ya Impro έχουν πολλά περισσότερα κοινά.

Στα πλαίσια της εκπαίδευσης που οργανώσαμε και θα επαναλάβουμε για χατίρι τους, καταφέραμε να κάνουμε καθέναν χωριστά να απελευθερώσει την αυθεντική του παιδικότητα. Στο improv χρησιμοποιούμε ως αφετηρία το παιχνίδι και το γέλιο για να επικοινωνήσουμε, να συνδεθούμε και να μοιραστούμε κοινές εμπειρίες. Χρησιμοποιούμε εναλλακτικές μορφές λόγου και επικοινωνίας που διαπερνούν τα όρια των λέξεων και τις οποιεσδήποτε πολιτισμικές αποστάσεις.

Μέσα από τον αυτοσχεδιασμό καθένας έχει την ευκαιρία να πειραματιστεί σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και αποδοχής. Αναγνωρίζει στον εαυτό του την ευκαιρία για “λάθη”, γιατί αυτό που πραγματικά μετράει είναι η πρόθεση και η διάθεση να προσπεράσουμε τα εμπόδια και να απολαύσουμε αυτό που μας συμβαίνει, αυτό που αποφασίσαμε να μοιραστούμε. Μια συζήτηση σε 2 τελείως ξένες μεταξύ τους γλώσσες με κοινά σημεία μια τρίτη γλώσσα (ω, ναι!). Για σκέψου το λίγο, πας σε ένα κατάστημα να αγοράσεις κάτι που δεν ξέρεις πώς λέγεται και ούτε μπορείς να περιγράψεις στη γλώσσα που καταλαβαίνει ο υπάλληλος πώς χρησιμοποιείται. Εύκολο; Μάλλον όχι (κάποιος improviser σκέφτεται…τέλειααα σκηνή!). Αυτό βιώνουν καθημερινά εδώ οι mentees. Έτσι, ξορκίζουμε όποιο δισταγμό και φόβο και χτίζουμε αυτοπεποίθηση, πατάμε πάνω στην έκθεση και απολαμβάνουμε με την πιο παιχνιδιάρικη διάθεσή την αποτυχία. Στηριζόμαστε στην ομάδα, στον συμπαίκτη, στον σύμβουλο, στον μέντορα. Στηρίζεται καθένας στον εαυτό του και υποστηρίζει τους γύρω του πριν ακόμα χρειαστεί να το εκφράσουν.

Το μάντρα “είμαι εδώ για σένα” να σιγομουρμουρίζεις κάθε στιγμή στο φόντο των συνηθειών σου, των γρήγορων αποφάσεων, των δισταγμών και της κάθε παρόρμησης. Είσαι αυτός που έχει την ευκαιρία να ανοίγει δρόμους και να ενθαρρύνει καθέναν να τους διαβεί. Να μας δείχνεις τις λακούβες και να ανάβεις τα φανάρια εκεί που σκοτεινιάζει. Ναι ξέρω, δεν τον έχεις περπατήσει και δεν ξέρεις που οδηγεί. Θα το ανακαλύψουμε μαζί.

Είσαι  mentor κι εγώ mentee!

Οι ανάγκες και τα συναισθήματα είναι πανανθρώπινα και παντοτινά. Αύριο θα είμαι εγώ ο mentor και κάποιος άλλος ο mentee. Έτσι κι αλλιώς στη ζωή αυτοσχεδιάζουμε, είτε χώρια είτε μαζί.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η ΑΡΣΙΣ έχοντας την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος παρέχει εκπαίδευση και πλαισίωση προς τους πολίτες που θα δεχτούν να αναλάβουν εθελοντικά τον ρόλο του μέντορα, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Με κύριο μέλημα την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από την παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ομαδικών ή ατομικών εποπτικών συναντήσεων, την πραγματοποίηση κοινών θεματικών δράσεων στην κοινότητα στοχεύοντας ακόμη στην ενδυνάμωση της ιδιότητας του πολίτη και την ενεργό συμμετοχή στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Με τον ίδιο τρόπο πλαισιώνει τους νεαρούς και τις νεαρές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μεριμνώντας για την ενδυνάμωση τους και την από κοινού με τον μέντορα δημιουργία μιας αμοιβαίας, ισότιμης σχέσης που θα σέβεται τις αξίες, τις ιδέες, και το όραμα του κάθε ανθρώπου που συμμετέχει σε αυτή. 

 Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3 κύκλοι εκπαίδευσης μεντόρων και συμμετείχαν σε αυτούς  44 πολίτες.

Ο 4ος κύκλος εκπαίδευσης αναμένεται τον Ιανουάριο του 2021 και συγκεκριμένα στις 9, 10 &23, 24 Ιανουαρίου. 

Θα ήθελες να είσαι ένας σημαντικός άνθρωπος στη ζωή ενός σημαντικού ανθρώπου?

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την ΑΡΣΙΣ:
τηλ. 2310534652
κιν. 6980002492
email. regenarationsarsis@outlook.com.gr

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε. και με την υποστήριξη των οργανώσεων Defence for Children International Italia και της Punt de Referència (Ισπανία).

Leave a Reply